Záplava luxusu, bez většího nápadu

Podvodníci v sázení jsou často rozpoznatelní už na první pohled. Stačí se podívat na jejich prezentaci na sociálních sítích, případně přímo na rozhovor s vámi. Podvodníci na sociálních sítích se vás snaží zahltit fotografiemi peněz, drahých aut a krásných žen a to za každou cenu, bez jakéhokoliv nápadu. Taková prezentace je celkově laciná, jako by za ní stála dutá hlava.

Proč by se skutečně bohatí lidé zabývali tím, aby vás za každou cenu přesvědčili o tom, jak moc jsou bohatí?

Fotografie peněz, drahých aut, krásných žen, exotických dovolených a spousty dalšího luxusu na sociálních sítích samozřejmě nemusejí být falešné. Ba naopak. Existuje spousta lidí, která peníze má, a která o sobě ráda dá vědět ostatním. Nicméně způsob, jakým se prezentují reální lidé s penězi a sprostí podvodníci je velmi rozdílný.

Skutečně bohatí lidé - peníze ve formě zážitků a příběhů

V prezentaci bohatých lidí stále vidíte příběh, cit nebo emoce. Peníze na fotografiích mohou pršet všemi směry, ale pořád to má srdce. A taky nápad. A nikdo vám ty peníze nerve přímo do obličeje, ve formě gumičkou stažených bankovek. Bohatí lidé se namísto toho pochlubí vkusně, například nově zakoupeným oblečením nebo kávou v oblíbeném (drahém) hotelu. A k tomu připíšou třeba i příběh, například „čekám na kamaráda a tak jsem si dal kafe v hotelu Prezident" atd. Prostě to dýchá zážitkem, životem, osobností daného přispěvatele.

Pokud se bohatý člověk pochlubí svým luxusním vozem, také je to většinou vkusné. Nestojí před ním jako blbeček, ale třeba drží klíčky od auta v ruce (a auto tam vlastně ani není), případně si k autu vede svojí přítelkyni (kterou uvidíte také na dalších fotografiích atd.).

Podvodníci - zlaté řetězy a duté hlavy

Podvodníci jsou v tomto ohledu trošku jako duté hlavy. Pořád dokola omílají peníze v různě velkých balíčcích, které maximálně jednou za čas vymění za fotografii sebe před soukromým letadlem (opravdu věříte, že ta fotografie je skutečná - a pokud ano, opravdu jste si jisti, že tuto fotografii podvodník nevyfotil zcela náhodou, například při prohlídce na letišti?), nebo sebe před luxusním automobilem. Žádnou další invenci a žádný další příběh od nich nečekejte (alespoň ne v současné době, v budoucnu, až se tyto praktiky naučí všichni odlišit, se určitě přizpůsobí).

V ukázce svého bohatství podvodníci nemají žádné zábrany. Někdy to vypadá, že se v těch penězích a zlatu co nevidět utopí.

Většinou vám však podvodníci na sociálních sítích budou omílat to, kolik můžete získat. A házet vám pobídky, abyste si vzali tipy - nejprve zdarma a pak za peníze. A přemýšleli jste někdy nad tím, proč vás tak bezhlavě přesvědčují? Vždyť kdyby byli tak dobří, tak se jejich tipy přece prodávají samy. I my bychom k nim rádi zaskočili.

Tyhle obrázky se na podvodných telegramových kanálech objevují často, jenom v drobných obměnách.

AI fotografie a podvodná sázková poradenství

Podvodníkům v současné době hodně pomohla AI. Díky AI vás mohou podvodníci krmit různými fotografiemi, naštěstí však i tyto fotografie lze rozlišit. Trošku se zaměřte na detaily - někdy AI dělá chyby například v počtu prstů, ve stavbě kostí (nějaký nepřirozený pohyb) a nebo obrázky prostě vypadají lehce uměle.

Největší problém při tvorbě AI fotografií je ovšem obličej. V současné době žádná AI ještě nedovede generovat stále stejného člověk na mnoha různých fotografiích. Proto jsou obličeje lidí na fotografiích často lehce odlišné. A nebo případně vypadají uměle, protože je podvodníci na fotografie připevňují zpětně.

Tento obrázek vytvořila AI za 20 sekund a bez velkých zkušeností a znalosti.

Telegram kanály tipu „Sázkařský mistr Volta", „Markovy tutovky" nebo „Bývalí bookmakeři"

Tohle je naprosté dno veškerých podvodných sázkových poradenství, nejen způsobem prezentace, ale i obchodním modelem. Tito sázkaři vám budou prodávat jisté tipy na sázení (které často nevychází) a to za hodně mastné peníze. Tito podvodníci vám navíc budou posílat fotografie lidí, kteří stojí před drahými auty a před letadly atd., nicméně kromě Telegramu je na žádných sociálních sítích nenajdete. Přemýšleli jste někdy nad tím, proč to tak je?

Chyť mě, když to dokážeš

Je sice faktem, že propagovat tipy na sázení na Instagramu je zakázané. Kdyby lidé propagovali tipy na sázení, tak by je Instagram, Facebook či jakákoliv jiná platforma rychle zablokovala. To ovšem neznamená, že tihle borci na Instagramu nemohou mít osobní profil. Právě těmto borcům ale Instagram chybí a poslechněte si schválně některé jejich odpovědi, na to, proč to tak je:

  • Sázkovky by mě rychle odhalily (a co by z toho proboha měly?)
  • Musím mít soukromí, protože nejsem v bezpečí (tím vám asi říkají, že mají jisté tipy - další jejich trik)
  • Nejsem teď v České republice (on je Instagram dostupný pouze v Česku)
  • Na IG si nepotrpím, nerad se vychloubám penězi (den potom, co vás krmil fotografií sebe před soukromým tryskáčem)

Tyto odpovědi jsme od podvodníků během našeho průzkumu dostali. Ale věříme, že podvodníci jsou ještě kreativnější a že takových (většinou vtipných) odpovědí je mnohem víc.

A jaká je realita? Kdyby se tito podvodníci ukázali na Instagramu, tak je veškeré publikum sežere zaživa. Instagram není tak anonymní a podvedení zákazníci by ho prostě sejmuli. A v mnoha případech by na ně ještě poslali svoje právníky.

Podvodné profily na Instagramu

Bohužel mnoho z podvedených sázkařů má zkušenosti i s podvodníky, kteří jdou daleko za hranici Telegramu - přesvědčují lidi, že jsou skutečně ziskoví také na Instagramu, nebo dokonce v internetových televizích. Tito podvodníci si vytvořili image skutečně erudovaných odborníků a to i navzdory tomu, že jim chybí statistiky sázení. Ani nemluvě o nějaké verifikaci tipů. Toto je extrémně nebezpečný druh podvodníků a budeme se jim věnovat v dalším dílu.

Nejste si jistí, zdali jste narazili na podvodníka? Napište nám!

Pakliže jste narazili na profil někoho, u koho si nejste jistí jeho věrohodností, dejte nám vědět. Zakoupíme jeho služby na své náklady a pak vás o jeho výsledcích (a potažmo věrohodnosti) informujeme.